Apel urgent către Primul Ministru, către Ministrul Energiei și către Președintele ANRE

COMUNICAT DE PRESA

 

Bucuresti, 28.07.2015

Apel urgent catre Primul Ministru, catre Ministrul Energiei si catre Presedintele ANRE:

 

Investitorii din energia regenerabila care au contribuit cu 7 miliarde de euro în economia României au fost  înselati! Nu lasati energia regenerabila sa intre în colaps. Falimentul bate la usa…

Asociatiile si Patronatele de profil  – RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE, organizatii care reprezinta industria energiei regenerabile din România, cu o putere instalata de aproximativ 5000 MW si investitii de cca. 7 miliarde de euro au transmis o scrisoare oficiala catre Guvernul României, catre Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, si catre ANRE prin care solicita ajustarea nivelului cotei obligatorii de energie electrica sustinuta prin mecanismul certificatelor verzi  astfel încât întregul sector sa nu intre în colaps si prin care sa se gaseasca acel punct de echilibru unde interesul consumatorului converge cu interesul producatorului. Totodata propunem sistarea temporara  a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 01.09.2015, cu exceptia proiectelor pentru care au fost obtinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investitiilor si a celor licentiate, pentru a permite autoritatilor si industriei regenerabile sa identifice acele masuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, în acest moment, este nefunctional.

 

Într-un demers de forta majora, în data de 15 Iulie 2015, RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE si-au unit fortele din nou pentru a aduce în fata autoritatilor o scrisoare oficiala ce cuprinde o serie de argumente si solicitari care, daca sunt adoptate urgent, pot salva o întreaga industrie de la un colaps iminent.

Astfel, Primul Ministru Dl. Victor Ponta, Ministrul Energiei, Dl. Andrei Gerea si Presedintele ANRE, Dl Niculae Havrilet au primit toate informatiile necesare pentru a lua deciziile corecte în deplina cunostinta de cauza

Acest subiect este de o importanta cruciala pentru industria energetica a României, motiv pentru care aceste organizatii au decis sa faca publica scrisoarea transmisa autoritatilor. Pentru consultare gasiti scrisoarea în atasament.

În scrisoare se solicita interventia imediata a Guvernului României în stabilirea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 si echilibrarea raportului dintre cererea si oferta de certificate verzi si, în plus, sistarea temporara  a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 01.09.2015.

Este important de remarcat faptul ca în încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autoritatile române ezita sa faca ceea ce toate celelalte Guverne au facut în situatii similare, respectiv sa suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte pâna la identificarea unor solutii de finantare viabile.

În sens contrar, autoritatile  împing cu buna stiinta  investitorii existenti dar si pe cei noi din industria surselor de energie regenerabila spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va avea în final un impact negativ asupra cetatenilor. Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei care a scazut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile.

Asociatiile: RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE

E-RES-Association-Joint-letter