CE Oltenia inregistreaza profit pe primul trimestru al anului 2016 desi acuza in permanenta regenerabilele

Acest articol este preluat din ziarul BURSA

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit de 144,2 milioane lei, dupa o pierdere de 20,03 milioane de lei, în aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al Complexului.

Totodata, cifra de afaceri a companiei a scazut, în perioada mentionata, cu 11,4%, de la 719 milioane lei la 637 milioane lei, iar câstigul înainte de dobânzi, rate, depreciere si amortizare (EBITDA) a crescut cu 40,5%, ajungând de la 228,2 milioane lei la 320,7 milioane lei, conform raportului.

Cantitatea de energie produsa a scazut fata de primul trimestru din 2015 cu 3,8%, coborând la 3,32 TWh si productia de carbune a suferit un declin de 14,8%, de la 6,10 milioane tone la 5,20 milioane tone, mai arata sursa citata.

Conform acesteia, tot în acesta perioada, comparativ cu perioada similara a anului anterior s-au înregistrat reduceri ale cheltuielilor totale cu 14%, ale celor de exploatare (11%), cu energia si apa (20%), cu materiale si piese de schimb (20%), scaderi ale consumului cu pacura si gaze (20%), prestatiilor externe (16%), a costului unitar de productie al unui MWh (0,9%) si reducerea costului unitar al tonei de lignit (5,6%).

Reprezentantii CE Oltenia au precizat: “În primul trimestrul al acestui an, a fost achizitionata diferenta de certificate de dioxid de carbon pentru conformarea anului 2015 de pe piata primara. Pentru achizitia acestora, efortul financiar s-a ridicat, în cele trei luni, la 185,47 milioane lei. Achizitionarea certificatelor de pe piata primara a adus companiei o economie de 7,7 milioane euro fata de preturile practicate pe piata secundara, economie care se regaseste în contul de profit si pierdere din primul trimestru”.

Societatea a rambursat la banci rate, dobânzi si comisioane pentru creditele contractate în valoare de 153,62 milioane lei, iar societatea nu a contractat alte împrumuturi în aceasta perioada, mai arata raportul Complexului.

Acest articol il puteti vizualiza in totalitate pe www.bursa.ro