Noul sistem de certificate verzi – aviz pozitiv din partea Uniunii Europene

Noul sistem de certificate verzi – aviz pozitiv

Comisia Europeană a constatat luni, 19 decembrie 2016, că modificările aduse sistemului românesc de certificate verzi, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, sunt în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat. Acestea  vor spori stabilitatea, transparența și viabilitatea sistemului românesc de sprijinire a utilizării energiei din surse regenerabile și vor minimiza potențialele distorsionări ale concurenței datorate finanțării publice.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie electrică, care au posibilitatea de a le vinde către furnizorii de energie. Aceștia din urmă trebuie să cumpere un anumit număr de certificate, în funcție de cantitatea de energie electrică furnizată consumatorilor finali.

Modificările menționate reduc ușor veniturile producătorilor pe durata sprijinului acordat, dar cresc predictibilitatea acestui sprijin, prin limitarea numărului de certificate care ar putea rămâne nevândute.

Comisia a aprobat schema de certificate verzi în 2011 și o primă rundă de modificări în 2015. Cele recente au fost notificate de România în noiembrie 2016 și aprobate în termen de trei săptămâni.

Persoane de contact pentru presă:

Lucia Caudet – tel.: +32 229 56182

Yizhou REN (+32 2 299 48 89)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Mon, 12/19/2016