In 2030 – 30% din energia electrica a Europei ar putea fi asigurata din vant.

Energia eoliana are potentialul de a asigura 30% din energia electrica ce va fi produsa la nivel European in anul 2030.

Aceste date au reiesit in urma unor analize prezentate de catre WindEurope, asociatie ce reprezinta energia eoliana la nivel european. Conform acestor studii, pana in anul 2020, in Europa vor fi instalati 204 GW si va clasa aceasta resursa regenerabila pe primul loc, depasind energia hidroelectrica. Astfel energia furnizata din vant va acoperi 16.5% din cererea de energie a Europei.

Din pacate, aceasta crestere a dezvoltarii energiei eoliene va loc doar in Vestul Europei, respectiv in Germania, Marea Britanie, Franta, Spania, Olanda si Belgia, lasand Estul Europei mult in urma.
Potentialul dezvoltarii in vederea valorificarii acestei resurse regenerabile de energie este urias, datele aratand ca in doar 10 ani, cu politici adecvate si modificari ale sitemului energetic, in anul 2030 capacitatea totala instalata ar ajunge la 323 GW in Europa, (incluzand aici si retehnologizarea parcurilor eoliene ce vor ajunge la sfarsitul exploatarii lor) asigurand 30% din consumul de energie.

Impactul pozitiv al acestei posibile cresteri a capacitatilor de productie este semnificativ constand practic in: evitarea eliberarii in aer a 382 de milioane de tone de emisii CO2 pe an, deblocarea de investitii de 239 miliarde de Euro si va conduce la atingerea numarului de 569.000 de locuri de munca in aceasta industrie.

Studii:
WindEurope outlook to 2020
WindEurope scenarios fo 2030

4 thoughts on “In 2030 – 30% din energia electrica a Europei ar putea fi asigurata din vant.

Comments are closed.