Primul parc eolian offshore plutitor a fost oficial pus in fuctiune in Scotia.

Statoil a instalat un parc eolian de 30MW in Nord-Estul coastei Scotiene. Acesta este alcatuit din 5 Turbine de 6MW instalate pe structuri flotante.

Parcul eolian Hywind Scotland va alimenta aproximativ 20,000 de locuinte si conform Statoil acest proiect va demonstra ca este fezabil ca viitoarele parcuri eoliene plutitoare sa ajunga pana la 120MW.

Cu acest prilej, Giles Dickson, CEO Asociatiei Europene pentru promovarea energiei eoliene “WindEurope” a declarat ca: ”Lansarea primului parc eolian plutitor arata clar ca aceasta tehnologie a trecut de faza de Cercetare si Dezvoltare. Aceasta tehnologie este viabila si poate fi dezvoltata la nivel industrial. In Europa, 80% din zonele potentiale pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore se afla in ape cu o adancime de cel putin 60m, ceea ce face ca tehnologiile traditionale folosite pana in prezent sa nu fie atractive. Doar in Europa pot fi instalate cu aceasta tehnologie capactitati de pana la 4000GW”.

Proiectul Hywind este extins pe o suprafata de 4Km patrati, la adancimi cuprinse intre 95-120 metri. Turbinele plutitoare au o lungime totala de 253 metri, cu 175 metri deasupra nivelului marii si 78 metrii sub apa. Diametrul rotorului este de 154 metri.

Acest parc este doar un prim pas, scopul final fiind dezvoltarea unui parc eolian de mari dimensiuni ce va avea intre 500-1000MW.

In momentul de fata in Europa capacitatea instalata a parcurilor eoliene offshore este de 14GW, fiind alcatuite aproape in totalitate din turbine eoliene fixate de fundul marii. WindEurope se asteapta ca pana in 2020 aceasta capacitate sa ajunga pana la 25GW si 70 GW in 2030 daca vor fi luate politici adecvate de sustinere si integrare a acestei tehnologii, iar aceste turbine eoliene plutitoare vor avea un aport semnificativ.

Marea Britanie, Franta, Irlanda si Portugalia au deja planificate dezvoltarea unor noi parcuri eoliene de acest tip astfel ca pana in 2021 inca 338MW vor fi puse in functiune.

Acest articol a fost preluat de pe WindEurope

www.windeurope.org