La sfarsitul lunii martie, World Economic Forum a publicat raportul „Fostering Effective Energy Transition – A Fact-Based Framework to Support Decision-Making”, realizat cu sprijinul McKinsey, prin care introduce un nou indicator: Energy Transition Index (ETI).

ETI permite evaluarea celor 114 tari luate in considerare prin prisma criteriilor grupate in doua categorii:

System performance – evalueaza performanta actuala a sistemului pe baza trilemei energetice, analizand promovarea unui sistem energetic care permite dezvoltarea economica, acces sigur si solid la energie, precum si sustenabilitate din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Transition readiness – evalueaza gradul de pregatire al sistemelor nationale folosind 6 categorii: disponibilitatea investitiilor si a capitalului, cadru de reglementarea eficient si angajament politic, stabilitatea guvernantei si a institutiilor, gradul de dezvoltare al infrastructurii, respectiv un mediu de afaceri inovativ, capitalul uman si capacitatea sistemului energetic actual de a permite schimbari.

Romania se situeaza in categoria „Tarilor ce pot intampina provocari” in tranzitia energetica, definita de urmatoarele particularitati:

tara are un sistem energetic relativ performant, ce puncteaza bine in ceea ce priveste securitatea, accesul la energie si dezvoltarea si cresterea economica, dar cu provocari majore legate de sustenabilitatea din punct de vedere al impactului asupra mediului. Pentru aceasta din urma, imbunatatirile din perioada 2013 – 2018 au fost neconvingatoare comparativ cu celelalte categorii.

In comparatie cu tarile din grupul de frunte, definit de un ETI ridicat, Romania si tarile din categoria sa intampina provocari semnificative in gradul de pregatire al institutiilor si guvernantei, al infrastructurii si al mediului de afaceri inovativ, precum si legate de capital si investitii. Cu toate acestea, in momentul in care se vor dedica procesului, aceste tari vor avea avantajul unui sistem energetic robust si pot invata de la tarile ce vor avea deja experienta in tranzitia energetica.

Puteti accesa raportul complet folosind urmatorul link: http://www3.weforum.org/docs/WEF_Fostering_Effective_Energy_Transition_report_2018.pdf