Select Page

Stiri 

RWEA

Stiri:

Grupul BEI încearcă să extindă răspunsul economic la criza COVID-19 

  • În cadrul întrevederii extraordinare a Consiliului de Administrație s-a discutat despre răspunsul propus de Grupul BEI la efectele economice ale crizei COVID-19: un fond de garanție pan-european de 25 de miliarde de euro pentru a sprijini până la 200 de miliarde de euro pentru economia europeană
  • Consiliul a aprobat, de asemenea, elementele cheie ale unui pachet de măsuri de urgență anunțat în martie

Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI) a discutat astăzi despre crearea unui fond de garanție de 25 de miliarde de euro, care să permită Grupului BEI să-și extindă sprijinul acordat companiilor din toate cele 27 de state membre ale UE cu un plus de până la 200 de miliarde de euro. Acest lucru vine pe lângă un pachet de asistență imediată de până la 40 de miliarde EUR anunțat în martie. Consiliul a pregătit propunerea pentru fondul de garanție pentru dezbatere de Eurogrupul la 7 aprilie 2020.

“Avem nevoie de un răspuns pan-european la pandemie. Avem nevoie de acest răspuns pentru a fi ambițios și avem nevoie de el rapid”, a declarat Werner Hoyer, președintele BEI. “Companiile din întreaga Uniune Europeană au nevoie de sprijin masiv. Au nevoie de mai multe linii de credit, de împrumuturi de pod și de capital de lucru pentru a depăși această provocare fără precedent. Cu sprijinul statelor membre, răspunsul coronavirus al Grupului BEI ar sprijini finanțarea de până la 1,5% din PIB-ul Europei pentru a face față acestei crize fără precedent, completând eforturile extraordinare făcute de statele membre. “

Fondul de garanție pan-european ar servi drept scut de protecție pentru firmele europene care se confruntă cu deficiențe de lichiditate. Ar putea fi înființat cu contribuții furnizate de statele membre și ar putea fi deschis la participarea altor instituții UE. Aceasta ar crea condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile mici și mijlocii din toate statele membre.

Grupul BEI va colabora strâns cu experți din autoritățile naționale, inclusiv băncile centrale, pentru a identifica unde nevoile sunt cele mai presante.

 

 

Președintele Hoyer a adăugat: “Fondul de garantare ar fi un răspuns eficient, în timp util și cu adevărat european la o criză fără precedent. Vrem să combatem impactul economic al COVID-19 acum prin a depăși acest lucru și a scăpa de stresul asupra economiei reale, mai degrabă decât mai târziu. Împărțirea sarcinii între statele membre evită adăugarea mai multor datorii pentru acele țări care sunt cele mai afectate de criză și sub tensiunea cea mai ridicată a cheltuielilor pentru sănătate. “

Consiliul a aprobat, de asemenea, un împrumut intermediar multi-beneficiar (MBIL), în valoare de 5 miliarde EUR, care acoperă toate statele membre ale UE, care are drept scop mobilizarea rapidă a finanțării pentru IMM-uri și mijloace intermediare în săptămânile următoare până la 40 miliarde EUR.

În plus, Grupul BEI folosește instrumentele financiare existente, pentru a finanța proiecte care lucrează pentru stoparea răspândirii coronavirusului, găsirea unui remediu și dezvoltarea unui vaccin. Grupul BEI va sprijini, de asemenea, măsuri de urgență pentru a finanța îmbunătățiri urgente de infrastructură și necesități de echipament în sectorul sănătății,avand un budget alocat pentru sectorul sanatatii de aproximativ 5 miliarde de euro.

Despre

Politici

Conducere

Membri

RWEA

Contact Us

Contact Info

75-77th Buzeşti Street, Floor 7, Room 34,
Bucureşti, RO, 011013 

+40 

Follow On