Istoricul energiei eoliene

Energia eoliana este energia vântului, o forma de energie regenerabila. La început energia vântului era transformata în energie mecanica. Ea a fost folosita de la începuturile umanitatii ca mijloc de propulsie pe apa pentru diverse ambarcatiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Morile de vânt au fost folosite începând cu sec al 7-lea î.Hr de persi pentru macinarea grauntelor.

Morile de vânt europene, construite începând cu sec al 12-lea în Anglia si Franta, au fost folosite atat pentru macinarea de boabe cât si pentru taierea bustenilor, maruntirea tutunului, confectionarea hârtiei, presarea semintelor de in pentru ulei si macinarea de piatra pentru vopselele de pictat. Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la început pâna la 1500 KW (anul 1988), devenind în acelasi timp si loc de depozitare a materialelor prelucrate. Morile de vânt americane pentru ferme erau ideale pentru pomparea de apa de la mare adâncime.

Prima turbine eoliana cu adevarat moderna a fost instalata in Statele Unite ale Americii in 1954 si avea 100 de kw.

Intre timp lucrurile au evoluat mult si in prezent turbinele eoliene tind sa aiba o putere instalata de 3 MW putere (cu inaltimi de circa 100 de metri si pale cu diametre de 45-60 de metri).

In paralel se dezvolta din plin si turbinele de tip offshore, unde capacitatile sunt mai mari decat la turbinele instalate pe continent (onshore).
Sub impulsul acordurilor de la Kyoto de la inceputul anilor ’90, ai Directivei Uniunii Europene care solicita statelor membre ca la orizontul anulului 2020 20% energia regenerabila din totalul consumului brut de energie, energia eoliana s-a dezvoltat in mod deosebit pe plan mondial, ritmul de dezvoltare de doua cifre de la an la an fiind unul obisnuit.

La sfârsitul anului 2015, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 432.419 MW (peste 432 GW), marcand un spor de 17% fata de anul precedent.

Tarile cu cea mai mare capacitate instalata în ferme eoliene la sfarsitul anului 2015 sunt :

China – 145 GW

Statele Unite – 74,5 GW

Germania – 45 GW

India – 25 GW

Spania – 23 GW

Ca urmare a deciziilor luate la Paris la COP 21 (Conference of Parts 21) privind lupta impotriva incalzirii globale, este de asteptat ca acest proces sa continue cel putin cu aceeasi vigoare si in anii urmatori.

In aceeasi linie se inscrie si decizia luata de Uniunea Europena de a fixa o limita minima de 27% energie regenerabila din totalul consumului brut de energie in 2030.