Wind Open Day

PREZENTARE EVENIMENT (Click)

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) și Greenpeace România s-au aflat în data de 14 septembrie, într-o vizită la parcul eolian al EDP Renewables din Făcăeni, jud Ialomița.

La eveniment au participat jurnaliști, specialiști ai companiilor membre RWEA, reprezentanți ai societății civile, oameni preocupați de energia eoliană, precum și o parte din echipa Greenpeace România. Participanții au aflat date esențiale despre energia eoliană, au observat în timp real cum se produce, au aflat informații direct de la specialiști și au vizitat interiorul turbinelor din parcul eolian.

Evenimentul și-a dorit să pună pe agenda publică beneficiile energiei alternative, într-un context în care, în România, tehnologiile tradiționale de producere a energiei sunt învechite, neperformante și necesită costuri uriașe pentru modernizare, iar derogările de la limitele de poluare sunt alarmante.

„Sutele de turbine eoliene moderne și eficiente instalate în România sunt un exemplu de producere a energiei din surse inepuizabile și curate, cum este mișcarea aerului, Vântul. Ele reprezintă un pas din evoluția de neoprit a modului de a produce energia necesară desfășurării vieții oamenilor de la un mod poluant și nesustenabil pe termen lung spre un mod mai prietenos cu mediul și cu sănătatea noastră. În urma miliardelor de euro investiți în centrale electrice eoliene moderne, nu numai că în România există mii de noi locuri de muncă într-o industrie modernă, dar suntem și cu un pas mai aproape de a opri încălzirea globală,” declară Radu Voinescu, director de campanii, Greenpeace România.

„Consensul științific cu privire la rolul gazelor cu efect de seră în creșterea globală a temperaturilor și necesitatea limitării creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale (fiind necesară continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5°C pentru a reduce semnificativ riscurile și impactul schimbării de climă cu origine antropică) motivează industria energiei eoliene din România la o participare activă în realizarea tranziției energetice către un viitor al energiei ieftine și curate ce respectă principiile sustenabilității. Astfel energia eoliană a reușit în puțini ani să devină un participant cheie pe piața de energie a României, capabil să modereze preţurile și să asigure siguranța alimentării cu energie electrică în condiții extreme de vreme, inclusiv în cazul apariției secetelor prelungite și a condițiilor grele de iarnă,” adaugă Adrian Borotea, Vicepreședinte al Consiliului Director al RWEA

Presa:           Jurnalul.ro  Adevarul.ro Stiri.ong Antena 3

Presa:          

Puteti vizualiza cele mai importante articole pe tema acestui eveniment.

Jurnalul.ro 

Minerii, de la lopată la elicele morilor de vânt

Autor: Diana Scarlat Jurnalul.ro

Parcurile de eoliene au nevoie de mii de angajaţi, care sunt foarte greu de găsit. Angajatorii oferă cursuri gratuite de formare profesională şi recalificare, pentru cei care vor să lucreze în sectorul energiei regenerabile, urmând să-şi recupereze investiţia prin păstrerea pe termen lung a noilor angajaţi. În acelaşi timp, de anul acesta există prima de relocare, oferită de guvern pentru cei care vor să se mute în altă localitate, pentru a avea un loc de muncă. Minerii care au rămas şomeri ar putea să lucreze tot în energie, dar nu în subteran, ci în parcurile de eoliene, dacă ar vrea să-şi schimbe domiciliul.

Pentru minerii care nu mai fac producţie în ultimii ani nu s-au găsit soluţii până acum, iar unele proiecte de reprofilare a lor au fost cel puţin hilare, precum cel prin care erau invitaţi să se apuce de tricotat şosete – proiect propus anul trecut de un ONG. În timp ce oamenii care nu mai au locuri de muncă în mine nu găsesc de lucru, în alte zone ale ţării sunt angajatori care caută muncitori în parcurile eoliene. Un astfel de parc, de capacitate mare, are nevoie de circa 300 de oameni, chiar dacă nu sunt angajaţi direct, ci la firmele contractate pentru funcţionarea turbinelor şi pentru mentenanţă. În ţară sunt peste 70 de parcuri de eoliene, iar o viitoare deblocare a investiţiilor, prin modificarea legislaţiei, ar putea să crească nevoia de angajaţi. “O firmă românească din Constanţa angajează şi caută oameni pentru care asigură şi cursurile de formare şi recalificare. Încercăm să clădim o industrie, un domeniu din care pot veni oameni din Energie. Pentru un singur parc de eoliene lucrează cel puţin 300 de oameni, la firme care asigură funcţionarea şi mentenanţa”, explică Mihai Necula, membru în consiliul director al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Electricienii sunt primii care s-ar putea reprofila, dacă ar vrea să-şi schimbe domiciliul, însă toţi ar putea primi cursuri de recalificare, dacă ar vrea să schimbe domeniul de activitate.

Legislaţia a oprit investiţiile

Investiţiile în eoliene s-au blocat în 2013, după ce s-a modificat legislaţia, astfel încât proiectele nu au mai primit finanţare, însă repornirea investiţiilor ar putea aduce zeci de mii de locuri de muncă, în toată ţara. “Energia eoliană reprezintă 15% din totalul anual, la nivel naţional. Iarna trecută am furnizat 40% din necesarul de energie, în anumite perioade. S-au făcut paşi importanţi anul acesta, în martie, prin Ordonanţa de Urgenţă 24 care a eliminat expirarea certificatelor verzi şi stabileşte o cotă unică de achiziţii. Există mii de proiecte care aşteaptă un semn din partea legiuitorilor”, explică Adrian Borotea, vicepreşedintele operatorului CEZ România. În centrul ţării şi în nordul extrem nu se pot instala eoliene, fie pentru că nu este vânt suficient de puternic, fie pentru că sunt condiţii grele de acces, însă există această posibilitate în toate celelalte zone ale ţării.

S-au schimbat regulile în timpul jocului. Nici acum nu avem o strategie energetică finalizată, iar noi nu am fost invitaţi în grupul de lucru, deşi suntem singurii care am investit în domeniul energetic: cinci miliarde, din care avem pierderi de un miliard.

Greenpeace şi AREE au propus o strategie pentru a modifica procentul energiei verzi care se produce în România. Producţia s-a redus cu 25% faţă de proiectul iniţial, după modificarea legislativă din 2013. O revenire a investiţiilor ar putea rezolva mare parte din problema şomajului în Energie.

Adevarul.ro

Energia eoliană a Bărăganului, produsă în Făcăeniul tornadelor

Autor: Sinziana Ionescu Adevarul.ro

Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România funcţionează în comuna tornadelor, Făcăeni, judeţul Ialomiţa. Aşezarea de la 28 kilometri de Feteşti a fost lovită de două ori, în august 2002 şi în mai 2017, de fenomenul meteorologic extrem de rar în ţara noastră.

Investitorii, portughezii de la EDP Renewables, afirmă că nu au ţinut cont de acest criteriu meterologic în alegerea locului de amplasare a parcului eolian. Centrala electrică bazată pe forţa vântului funcţionează din 2014 şi n-a fost deloc afectată de ultima tornadă. „Ce interesează un investitor atunci când stabileşte amplasamentul turbinelor este terenul plat şi vântul constant, fără turbulenţe, precum şi apropierea de o linie de înaltă tensiune“, explică specialiştii.

Energia eoliană dată de Bărăgan

Centrala electrică de la Făcăeni are o capacitate instalată de 132 MW, care este dată de 44 turbine a câte 3 MW. Alături de centrala similară de la Platoneşti (tot din Ialomiţa, de 136 MW), parcul de la Făcăeni reprezintă sursa de energie eoliană produsă de Bărăgan, regiune asemănătoare climateric Dobrogei - cel mai propice teren pentru eoliene. Având contract de racordare cu Transelectrica, ambele centrale eoliene au staţia de racord la Gura Ialomiţei, acolo unde evacuează energie şi Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă.

Parcul eolian de la Făcăeni este o investiţie de aproape 200 milioane euro a Ialomiţa Power SRL, firmă EDP Renewables (Euronext: EDPR), care este lider global în sectorul energiei regenerabile şi al patrulea producător de energie eoliană la nivel global. EDP Renewables aparţine Energias de Portugal SA şi este prezent pe 12 pieţe din lume: Belgia, Brazilia, Canada, Franţa, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie şi SUA. EDP Renewables mai deţine parcuri eoliene în judeţul Constanţa.

Eolienele încep să producă de la vânt de la 2,5 m/s

O turbină începe să producă energie de la o forţă a vântului de 2,5 metri/secundă. La un vânt de 25 metri/secundă, palele turbinelor sunt blocate de un sistem de protecţie care le împiedică să se mai învârtă. Turbinele marca Vestas de la Făcăeni au o înălţime de 125 metri, rotoare cu pale de 56 metri şi diametrul de 112 metri. Amprenta la sol este de 4 metri, iar durata de viaţă este de până la 30 ani.

Turbinele sunt operate de la distanţă printr-un centru de comandă care înregistrează parametrii turbinelor. Intervenţia o fac tehnicieni de service, care intră în corpul turbinei şi urcă în nacela situată la nivelul rotorului, în spatele acestuia. Ca să ajungă sus, ei folosesc liftul sau scările verticale (dacă n-au echipament de cărat).

O turbină este formată din 5 segmente, iar uşa de acces, cu scară exterioară, în corpul turbinei este situată în al doilea segment, la 3 metri înălţime. O dată pe an, de regulă vara, se face mentenanţa turbinelor, un fel de revizie anuală ca la autovehicule, pentru a le pregăti pentru cel mai bun sezon eolian - iarna, când vântul de nord-est (crivăţul) suflă din plin în palele turbinelor şi asigură producţia de energie.

Lovitura dată de Guvernul Ponta doare şi acum

Ca să informeze opinia publică asupra importanţei producerii şi utiizării de energie verde, Greenpeace Romania şi Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) au organizat joi, 14 septembrie, „Wind Open Day“ la parcul eolian de la Făcăeni, Ialomiţa. A fost primul dintr-o serie de trei evenimente organizate de Greenpeace România

„Acţiunile sunt menite să pună pe agenda publică beneficiile energiei alternative, într-un context în care, în România, tehnologiile tradiţionale de producere a energiei sunt învechite, neperformante şi necesită costuri uriaşe pentru modernizare, iar derogările de la limitele de poluare sunt alarmante“, afirmă activiştii Greenpeace, organizaţie ecologistă internaţională prezentă în România din 2007.

În România sunt circa 20 mari parcuri eoliene, ce au între 70 MW şi 600 MW putere instalată. Pe piaţa autohtonă există 189 investitori în energie eoliană, cu o putere totală de 5.612,44 MW - conform ultimei statistici ANRE din 10 august ac. Dar dintre cei 15.000 MW avizaţi pentru racordare, România înregistra 3.025 MW instalaţi în eoliene, la 1 ianuarie 2017

„Am investit în România 5 miliarde de euro şi avem deja 1 miliard euro pierdere, din cauza unei legislaţii instabile, schimbate în timpul jocului printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvernul Ponta, care făcea ca legea să se modifice retroactiv“, arată reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA - Romanian Wind Energy Association), ONG înfiinţat în 2008, pentru promovarea importanţei energiei eoliene în mixul energetic din România - mix care în restul lumii este predominat de energia regenerabilă.

Prin modificarea radicală a drepturilor producătorilor de energie regenerabilă asupra certificatelor verzi, OUG nr. 57/2013 a dat peste cap Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Legea stabilea numărul de certificate verzi emise lunar de operatorul de transport şi sistem (Transelectrica), de care urmau să beneficieze producătorii de energie din resurse regenerabile. OUG cu pricina prevedea amânarea eliberării certificatelor verzi şi recuperarea lor începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW şi pentru centralele electrice solare, iar din 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene, eşalonat cel mult până la 31 decembrie 2020.

„După apariţia legislaţiei restrictive, băncile au refuzat să mai acorde împrumuturi în acest sector. Dat fiind faptul că, conform legii, doar acele instalaţii care au fost acreditate până la 31 decembrie 2016 pot beneficia de schema de sprijin prin certificate verzi, este de aşteptat să apară noi capacităti de producţie doar după ce autorităţile române vor promulga o nouă schemă de suport pentru energiile regenerabile“, atrag atenţia membrii RWEA.

WIND OPEN DAY VIDEO