Mituri

Energia eoliana este o tehnologie de nisa

Productia de energia eoliana a reprezentat peste 7% din consumul de energie in UE (2012). Acest consum va creste pâna la 17% în urmatorii ani estimandu-se ca in 2030 cresterea va fi  de pâna la 50%. Energia eoliana s-a remarcat si in piata fortei de munca din Uniunea Europeana: în timp ce rata somajului a crescut cu 9, 6% in UE între 2007 si 2010, locurile de munca in sectorul energiei eoliene au crescut cu 30%. Energia eoliana ajuta, de asemenea, economia UE: industria energiei eoliene a inregistrat o crestere dubla fata de PIB-ul UE în 2010. Energia eoliana reduce poluarea si emisile de gaze cu efect de sera. Spre deosebire de combustibilii fosili, energia eoliana nu emite deloc particule periculoase pentru sanatatea umana.

În 2011, energia eoliana a evitat emisia a 140 de milioane de tone de CO2 în UE, acesta cantitate este echivalenta cu scoaterea din transportul rutier a 33% din parcul auto al UE.

Energia eoliana este scumpa

Energia eoliana incepe sa devina competitiva in comparatie cu energia produsa din  combustibili fosili. Luând în considerare pretul combustibilului si costurile pentru emisile de CO2, energie eoliana costa mai putin decat  energia generata de carbune si gaze si este considerabil mai ieftina decât  cea nucleara. Cu un pret mai mare emisilor de carbon si o reconfigurare a pietei de energie, energia eoliana ar putea concura cu aceste tehnologii. Energia eoliana este gratuita  în timp ce importul, in UE, de petrol si gaz în 2012 este estimat la €470 miliarde – 3,4% din PIB-ul UE. Acest pret a crescut cu 200 de miliarde de euro în ultimii trei ani.

In subven?ionarea energiei regenerabile, la nivel global, sunt cheltuiti 88 miliarde de dolari pe an  – în timp ce energia produsa din combustibilii fosili primeste subventii de 523 miliarde de dolari pe an.

„Combustibili  fosili înca primesc subventii de patru ori mai mari decat energia regenerabila” acest citat apartinand Comisiei Europene în 2011 (într-un comunicat intitulat: “energia regenerabila: progresul spre tinta  din 2020”). Nici o alta tehnologie de producere a energiei electrice ce a fost dezvoltata in trecut nu a fost competitiva fara un suport initial.

Energia eoliana nu este de încredere

Vântul este variabil, dar previzibil. Parcurile eoliene sunt amplasate  in zone cu vant constat in urma unor analize atente de monitorizare a vântului. Astfel se poate face o prognoza a cantitatii de energie elctrica produsa. Aceste informatii pot fi transmise operatorilor de retea, care distribuie energia electrica. Operatorul de retea echilibreaza in mod constant producerea de energie electrica in functie de consum. Nici o centrala electrica nu este 100% predicibila, astfel reteaua de energie electrica este proiectata in asa fel pentru a face fata unor închideri în mod neasteptat ale centralelor electrice si implicit perioade când nu sufla vântul. În Danemarca, aproximativ 26% din cererea de energie este deja furnizate de vânt, fara nici o problema în gestionarea sistemului de energie electrica.

Energia eoliana este daunatoare pentru mediu

Exploatarea energiei eoliene nu produce emisii nocive sau alte deseuri. Aceasta nu epuizeaza resursele naturale, nici nu se produc daune aduse mediului prin extractia resurselor din pamant, transport sau depozitarea deseurilor. Dezvoltatorii de parcuri eoliene, inainte de a putea sa construiasca, sunt obligati sa efectueze un studiu de impact asupra mediului, necesar pentru a indentifica eventuale efecte negative asupra florei si faunei din imediata vecinatate.

Impactul turbinelor eoliane asupra specilor de pasari, lilieci, alte animale salbatice si asupra habitatelor naturale este extrem de scazut, în comparatie cu alte activitati umane.

Cladirile, pisicile domestice si vehiculele de exemplu, sunt o amenintare mult mai mare la adresa pasarilor salbatice decat turbinele eoliene. Organizatiile de protectie a pasarilor considera ca singura amenintare reala ce poate duce la disparitia acestora este schimbarea climatica.

Energia eoliana este nociva pentru sanatate

Sunetul produs de turbine eoliene este un suierat subtire si de obicei, vântul  în sine produce oricum un zgomot. Nivelul de zgomot produs de turbinele eoliene satisface cerintele recomandarilor pentru zonele rezidentiale. Nu exista dovezi ca sunetele produse de turbinele eoliene inclusiv sunetele de frecventa joasa  au efecte fiziologice adverse directe.