Anunțuri

Conducerea RWEA: Carlo Pignoloni președinte, Liviu Gavrila vice-președinte

În cadrul Asociației Române pentru Energie Eoliană („RWEA”) au avut loc noi alegeri pentru stablirea conducerii, materilaizate prin decizia Consiliului Director de a îi realege pe Carlo Pignoloni – CEO și Country Manager Enel România, în funcţia de Președinte al Asociației şi pe Liviu Gavrila – Cheif Generation Officer CEZ Romania, în funcția de Vicepreședinte al Asociației.

Carlo Pignoloni, președinte RWEA din 2020, a revenit in România în 2019, pe poziția de Country Manager al Enel, dupa ce a condus operațiunile Enel Green Power în Italia si a coordonat timp de 2 ani operațiunile de dezvoltare a proiectelor din Europa și Africa de Nord. Carlo Pignoloni are o experiență anterioară în România, contribuind în mod activ la dezvoltarea si constructia de capacități de productie de energie electrica din surse regenerabile între 2008 – 2011, in cadrul Enel Green Power România, din pozitia de Director General.

Liviu Gavrilă, actualul Vicepreședintele RWEA, are o experiență de aproape 20 de ani în domeniu și ocupă funcția de Chief Generation Officer în cadrul CEZ Romania, companie ce face parte Grupul CEZ în România alături de Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, TMK Hydroenergy Power si CEZ Vanzare. Similar Carlo Pignoloni, Liviu Gavrilă a contribuit activ la achiziția și construcția de capacități de productie de energie electrică din surse regenerabile între 2009 – 2014, în cadrul grupului CEZ în România.

Asociația multumeste dl-ui Adrian Borotea pentru activitatea desfasurată, care a ajutat la dezvoltarea asociației și la îndeplinirea obiectivelor acesteia, în cei 6 ani ai mandatului său de Vicepreședinte.

Componenta actuală a Consilului Director RWEA este:

  • Carlo Pignonoli reprezentant Enel Green Power Romania si Președinte RWEA
  • Liviu Gavrilă reprezentant CEZ si Vicepreședinte RWEA
  • Andrei Manea reprezentant Enel Green Power Romania
  • Răzvan Grecu reprezentant Engie Romania
  • Laura Stan și Andrei Rapeanu reprezentanți EDPR
  • Dan Cristian Petre reprezentant Vestas
  • Constantin Urdăreanu reprezentant Iberdrola
  • Mirela Grigore si Olga Costriiciuc reprezentanti VSB
  • Lacramioara Diaconu-Pintea reprezentanta OX2
  • Mario Tocco reprezentant Alerion Clean Power
  • Răzvan Ionescu reprezentant Enery Operation
  • Dana Dinescu reprezentanta PNE Wind Romania Energy Holding
  • Radu Enache reprezentant Aukera Energy

Sub coordonarea conducerii actuale, RWEA va continua  promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. Vorbim despre o asociație în plină expansiune, foarte receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile.

RWEA caută în mod activ să aducă o contribuție pentru industrie și își propune să identifice subiecte de interes, pentru a elabora studii şi modele de piaţă bazate pe date. În acest sens, asociația colaborează cu consultanți independenți de renume şi are în derulare două studii importante: unul care prezinta doua scenarii posibile de dezvoltare ale sectorului energiei regenerabile in Romania pentru 2030 și unul referitor la situatia financiara a sectorului eolian din Romania.

Parcursul către o economie cu emisii scăzute de carbon vine cu o serie de implicații sociale, care trebuie abordate încă din primele etape ale procesului transformativ. Prin urmare, RWEA tratează cu prioritate acest aspect și încearcă să vină cu măsuri concrete pentru a asigura o „tranziție justă” si a preîntâmpina apariția unor discrepanțe sociale.

Pentru a asista la o tranziție de succes către energia curată, asociația are responsabilitatea de a acționa ca un facilitator și de a continua să reprezinte interesele și nevoile industriei în discuțiile cu autoritățile române, precum și la nivel european.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este prezentă în România din 2008, fiind vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. RWEA reprezintă o putere instalată în România de aproximativ 3 GW de energie eoliană deținută de companii precum Enel, CEZ, EDPR, Engie, etc., ce au insumat investiţii de peste 5 miliarde.  Asociaţia este in plină expansiune, mărindu-şi numărul de membrii în ultimul an şi ajungând la peste 40 de companii membre, producători de energie electrică, producatori de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, banci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.