Evenimente

17-18th May 2022

RESInvest in Romania – 17-18th May 2022

17 May 2022

Evenimentul RESInvest in Romania, organizat de RWEA-Asociația Română pentru Energie Eoliană este anunțat pentru luna mai a acestui an, fiind menit să aducă în discuție subiecte de interes pentru sectorul energetic și pentru economia României. Principalele subiecte care vor fi abordate sunt:

  • dezvoltarea unui lant valoric de producție pentru sectorul energiei regenerabile în România;
  • noi posibilități de investiții și dezvoltare economică bazate pe fondurile europene;
  • bune practici pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile;
  • integrarea de noi joburi pe piața muncii, actualizarea curiculei și siguranța în muncă.

În contextul țintelor pentru energie regerabilă din planurile naționale ale României și a orientării Comisiei Europene către o accelerare a decarbonizării până în 2050, va urma o creștere semnificativă a proiectelor de noi capacități de energie regenerabilă. Pentru realizarea acestor proiecte vor fi necesare resurse semnificative pe care România le-ar putea produce, care ar duce la o dezvoltare economică majoră a țării și o tranziție energetică mai ușoară.

Există importante sectoare care pot fi atrase și relocate în România, precum realizare unor echipamente pentru instalațiile de energie regenerabilă și pregatirea de personal calificat pentru operarea și mentenanța instalațiilor de energie regenerabilă. De asemenea, se poate dezvolta un lanț valoric local pentru energia regenerabilă bazat pe obiectivele planurilor naționale de cercetare și inovare, dar și concepte tehnologice adiacente precum stocare, hidrogen, transport și digitalizare, astfel România devenind un hub de know-how.

Un alt topic important al evenimentului î-l reprezintă fondurile europene, care asigură nenumărate posibilități de dezvoltare economică pentru România. Împreună cu experți naționali și internaționali se vor discuta oportunitățile unei tranziții energetice eficiente, despre provocările și pașii parcurși de România, despre strategia de viitor și bunele practici pentru progresul acestui sector.

Transformarea acestor oportunități într-un beneficiu real pentru industria din România se poate realiza doar dacă vor există ținte cu termene clare, asumate de către Guvernul Romaniei în ceea ce privește dezvoltarea de noi capacități de energie regenerabilă,  stocarea de enegie, tehnologii și sisteme bazate pe hidrogen și alte sectoare cheie care ar putea aduce noi lanțuri de producție industriale spre Romania. Acest eveniment va pune pe masă topicuri importante pentru sectorul industriei regenerabile și va atrage atenția asupra oportunităților pe care economia românească le are în aceasta perioadă.