Anunțuri

Cod de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă în România

Cod de Bune Practici pentru Energia Regenerabila in Romania   Anul 2021 marchează începutul unei perioade de efervescență în industria regenerabilă din România, iar contextul actual al pieței indică nu numai o repetare, ci o depășire a boom-ului investițional din perioada 2010-2013. Noul val de investiții este mobilizat, în mod fundamental, de viziunea UE de a decarboniza continentul până în 2050, mai exact Pactul Verde European. Planul național publicat de Ministerul Energiei angajează România la instalarea unei capacități de 6,9 GW de energie verde până în 2030, în plus față de cei 4,5 GW deja instalați. Potrivit planului, investițiile totale necesare pentru acest proces de transformare se ridică la mai mult de 22 mld EUR (incluzând investițiile în domenii conexe, precum rețeaua de transport), un plan amplu, care transformă investițiile în energie curată într-un pilon al dezvoltării economice și al strategiei industriale. România pregătește dezvoltarea unui lanț de producție național pentru energia regenerabilă Etapa anterioară de dezvoltare a adus României investiții asociate de peste 8 mld EUR. Cu toate acestea, la momentul respectiv, mediul de afaceri românesc nu era pregătit să absoarbă o pondere semnificativă din valoare creată – dezvoltarea, operarea și mentenanța au fost în general în sarcina actorilor locali, însă majoritatea componentelor au fost importate. Industria a ajuns acum într-un punct de maturitate, iar un obiectiv esențial al noului val este dezvoltarea unui lanț național de producție. Pe de-o parte, parcurile existente au nevoie de lucrări de întreținere din ce în ce mai complexe și se pregătesc pentru operațiuni de retehnologizare. În plus, România are nevoie de resurse semnificative (financiare, umane și tehnice) pentru a instala noi capacități. În prezent, România găzduiește producători de rulmenți și piese forjate, generatoare și sisteme de control electric pentru turbine. Industria beneficiază de asemenea de experiența unui centru de formare a tehnicienilor în parcuri eoliene la Constanța, care a format numeroși experți (onshore și offshore), care deservesc atât piața națională cât și alte piețe europene. În plus, în cazul dezvoltării susținute a energiei eoliene din largul Mării Negre, România are un avantaj major datorită portului Constanța, de care producătorii de componente pot profita pentru transport și expediere. Primul Cod de Bune Practici pentru energie regenerabila din Romania – mai 2021 Pentru a susține noul val de investiții, RWEA  a pus laolaltă lecțiile învățate în ultimii 10 ani de industria locală in primului Cod de Bune Practici pentru energie regenerabilă din România. Codul urmărește trei obiective esențiale:
  • să ghideze investitorii în procesul de instalare a parcurilor eoliene și solare din România, de la autorizații și relația cu comunitatea, până la conectare la rețea și re-tehnologizare.
  • să transmită o propunere de colaborare către autoritățile publice, sugerând modalități de integrare a ambițiilor Europene în planurile naționale ale României, în beneficiul general al economiei și populaț.
  • să încurajeze dezvoltarea industriilor conexe și să atragă noi jucători în lanțul național de producție și servicii.